Blog

3.12.2021

Styling různých typů postav

V minulém článku jsem vám slíbila, že si něco málo povíme o typech ženských postav. Některé z vás si totiž neví rady, jaký outfit je vhodný právě pro daný typ postavy a mnohé z vás ani neví, do které skupiny vlastně patří.

Existuje 5 základních ženských postav:

  • Větší horní část - tzv. TRIANGL (trojúhelník)

U tohoto typu postavy se snažíme zvýraznit spodní část postavy, tzn. vyvážíme objem tím, že ho vytvoříme v dolní části postavy. Vytvoříme rovnováhu pomocí sukní nebo šatů do "áčka". Zvolíme tmavší barvy nahoru, výraznější dolů! Vyvarujeme se elastických kalhot a sukní, tělo by pak vypadalo disproporční. Noste oblečení, které bude jemně obepínat tělo (ne příliš těsné, ani příliš volné střihy). Šaty a topy volíme se širšími ramínky. Ideální je výstřih do "V" u tohoto typu postavy. Halenky volíme bez kapes na prsou, bez řasení a bez volánu.

  • Větší dolní část - tzv. HRUŠKA

u tohoto typu postavy se naopak snažíme zvýraznit horní část postavy, tzn. upoutáme pozornost na horní část těla. Vybíráme zajímavě strukturované topy, které zvýrazní pas. Volíme halenky s klopy, límečky, nápisy, vycpávky nebo vzory. Ideální je výstřih do "V" nebo výstřih typu "voda". Boky opticky zúžíme použitím sak a bund s ramenními vycpávkami a zúžené v pase. Ideální je také sako končící na bocích, tzn. v nejširším místě. Volíme tmavší barvy dolů, potisky a výrazné barvy naopak nahoru.

  • Větší prostřední část - tzv. JABLKO

zde se snažíme opticky vytvořit pas přidáním objemu v ramenou a od boků ke kolenům. Neukazujeme štíhlé nohy ve skinny džínách nebo legínách. Širší nohavice vybalancují větší bříško. Siluetu přesýpacích hodin vytvoříme pomocí strukturovaných materiálů. Volíme zajímavé topy a spodní díl s trochou objemu. Sako zvolíme s jedním, max. 2 knoflíky. Ideální jsou propínací košile a výstřih do "V" prodlouží šíji a upoutá pozornost na dekolt a obličej. Nohy se snažíme prodloužit pomocí bot do špičky a na podpatku.

  • Souměrná postava - tzv. PŘESÝPACÍ HODINY

tento typ postavy se považuje za ideální. Stejný poměr je nahoře i dole a pas je úzký. Zde vybíráme oblečení, které jemně obepíná přirozené křivky těla. Oblečení by mělo zvýrazňovat pas. Ideální jsou zde zavinovací šaty. Sukně volíme v délce ke kolenům nebo těsně pod kolena, které opticky vytvoří siluetu. V tomto případě je pásek nejlepší přítel! Zde bych se vyvarovala beztvarých šatů.

Posledním typem je

  • Postava bez křivek - tzv. OBDÉLNÍK

u tohoto typu postavy se snažíme vytvořit objem na prsou. Zvýrazníme ženské tvary pomocí slim džínů. Nenosíme oblečení, do kterého nemáte hrudník. Dodáme horní části objem pomocí 3D objektů jako jsou volány, aplikace, kapsy a nápisy. Hluboký výstřih do "V" nebo "voda" a výstřihy na zádech fungují skvěle. Ideální jsou sukně, které volně vlají kolem postavy. Vybereme si kousky, které mají horizontální a vertikální švy. Také silnější materiály dovedou vytvořit objem - např. denim, tvíd nebo pletenina). Doplníme nejlépe botami na podpatku.

Postava je o poměrech, ideální je docílit symetrie - souměrné postavy.

Našli jste se v některém typu?

Pokud ne, stačí si zapamatovat, že se snažím nezvýraznit to, co mi nelichotí!!! Třeba žena s velkými prsy nezvolí např. volány, které jí opticky na prsou ještě přidají, nebo žena s větším bříškem nezvolí pásek, kterým upoutá pozornost právě na větší bříško.

Pokud si i přesto nevíte rady, jsem tady pro vás a ráda vám s výběrem outfitu poradím.

Vaše Wendy z by Wendy

www.bywendy.cz



26.5.2021

Doba květinová...

Po dlouhé, smutné a pochmurné covidové zimě, kdy nás opatření donutila pracovat z domova, přichází ten správný čas na to odhodit tepláky a začít se konečně zase hezky oblékat!

Pomalu se rozvolňuje a my vyrazíme s přáteli na zahrádky posedět u dobrého jídla a pití a budeme chtít vypadat zase fantasticky!

S jarem přichází sezona pestrých barev a vzorů. V tomto období schováme černé kousky hluboko do skříně a vytáhneme jasné a pestré barvy a samozřejmě nesmíme také zapomenout na květinové vzory, které k tomuto období prostě jednoznačně patří!

Možná bychom si mohli něco o květinových vzorech a jarních barvách říci. Mnoho žen se těchto vzorů a pestrých barev obává. Mají pocit, že výraznými barvami na sebe příliš upozorní, že velké květinové vzory je příliš rozšíří a hledají důvod, jak ze dna skříně opět vytáhnout svou oblíbenou černou barvu. Existuje pár "fíglů", které se dají naučit a pak obavy můžou jít stranou.

Jedním z takových "fíglů" je zapamatovat si, že pokud jsem štíhlé postavy, volím spíše drobný květinový vzor na šatech, halence nebo kalhotách a vůbec nevadí, když jej zkombinuji s pestrou škálou barev. U těchto štíhlých postav si opravdu můžeme dovolit jakoukoliv výraznou barvu! Např. krásnou kombinací barev je fuxiově růžová s tmavě modrou, která je hitem letošní sezony. Další úžasnou novinkou je pastelová lila barva, která se dá nádherně zkombinovat s šedou barvou, a to jak tmavou, tak světlou.

Naopak u silnějších postav volíme spíše velké květinové vzory, a pokud na sebe nechceme příliš upozornit, vybereme si tlumené pastelové barvy. Opět nádhernou barevnou kombinací může být pudrově růžová s šedou nebo mátově zelenou. Oblíbenou barvou je také lososová, která se dá krásně sladit s barvou khaki. Samozřejmě je také důležité zvolit si správný střih šatů nebo halenky, protože i dáma s velikosti XXL může vypadat sexy a vkusně, pokud zvolí správný střih, ale o tom třeba příště.....

A jak takový jarní outfit může vypadat? Já osobně miluji kombinaci šatů s jeansovou bundou, tzv. džiskou. Dají se sehnat v mnoha podobách a v mnoha barvách, krátké či dlouhé, pružné či pevné. Nabídka je dnes široká. K dokonalému outfitu ještě chybí boty a přestože se mi velmi líbí boty na vysokém podpatku, volím raději tenisky. Doladit můžeme také vkusnou kabelkou, která už nemusí za každou cenu ladit s botami. Doba, kdy jsme si myslely, že nutně potřebujeme kabelku ve stejné barvě bot, je dávno pryč.

Snažte se při volbě outfitu dodržet ještě jedno pravidlo, volím-li výrazný kousek, ostatní už zvolím jednoduše. Tzn., pokud chci nosit výraznou květinovou halenku, pak volím pouze jednobarevné kalhoty, sukni, kabelku či boty. Dobrá rada: Nikdy nekombinujte více vzorů dohromady (např. květiny a květiny, proužky a květiny, květiny a puntík apod.

Držte se hesla: čím méně, tím lépe...